Een vertaling van “Frische luft fiir die Gruft” (witbreiding voor Middennacht, Vampierenjacht)

De doos bevat
12 vleermuizen ( twee vleermuizen per Rleur totaal 6 Rleuren)

1 Graaf Rucola
1 kolom

Doel van het spel

Als je bekend ben met het spel Middennacht, Vampierenjacht, heb je geen problemen met de doelstelling van deze
uitbreiding. Iedere speler probeert zosnel mogelijk van zijn /haar vampieren af te Romen door ze in een graf te legen
of weg te geven aan een mede speler(ster).

Voorbereiding
Plaats het speelbord van Middennacht, Vampierenjacht op een tafel en verdeel alles zoals het in de spelregels staat

vermeldt.

Iedere speler Rrijgt twee vieermuizen met de Rleur die het zelfde is als die van zijn/haar Rnoflook, Zet deze
vleermuizen voor je neer op de tafel. Als gespeeld wordt met minder dan 6 personen gaan de overige vleermuizen
terug in de doos.

Plaats vervolgens graaf Rucola op de kolom in het midden van het speelbord (zie afbeelding 2 van de originelen
handleiding van “Frische (uft fiir die Gruft”.

Hoe te spelen
Speel het spel volgens de standaard regels van Middennacht, Vampierenjacht.

MAAR; laat ieder door jouw geopende grafsteen open tot het einde van de beurt.
Wat is de rol van graaf Rucola: Waar vliegen de vleermuizen naar toe? Als je dat wilt weten moet je verder lezen!

Graaf Rucola

Graaf Rucola houdt een graf voor jou bezet! Maar je moet de Graaf eerst zien te Rrijgen!
Hieronder staat hoe dat gaat:

Het verkrijgen van Graaf Rucola
Er zijn twee manieren om de Graaf in jou bezit te Rrijgen:
- als je het je [ukt om drie vampieren in de juiste graven te Rrijgen in één beurt
of
- wanneer de medespeler aan jou rechterkant hem verliest door hem op een bezet graf te plaatsen.
Ultleg in de volgende paragraaf.
(“Hoe kan Graaf Rucola jou helpen?”), je gaat zo leren hoe dit kan gebeuren.

Zodra je Graaf Rucola Rrijg plaats je hem op de kolom voor je neer, speel je buurt gewoon verder uit. Zodra je de
beurt heb uitgespeeld, zal Graaf Rucola een graf voor jou reserveren:

Pak hem van zijn Rolom en plaats hem op een graf waarvan jij denkt dat deze leeg is. Het is nu wachten tot je
volgende beurt. ...

De Rolom blijft voor je staan.

Graaf Rucola reserveert dit graf voor jou! Niemand mag dit graf openen (zelfs niet tijdens een “rattenplaag”).

Hoe helpt de graaf jou?
Zodra jou beurt begint open je het graf waarop je Graaf Rucola hebt gezet om deze te reserveren. Je hoeft de
grafsteen niet om te draaien, de onderkant (Rleur of rat) van de grafsteen is nu niet belangrijk,

- Wanneer het graf leeg is leg je één van jouw buitenste vampieren in het graf en sluit het graf weer af.
Waarna je vervolgens Graaf Rucola op een andere grafsteen neerzet. Deze is gevestigd in een andere Rwart
van het kerRhof (in de richting met de Rlok mee) (zie illustratie 3, pagina3). Daarna begint je normale beurt.

- Waaneer echter het graf bezet is verlies je gelijk; Graaf Rucola samen met de Rolom. Geeft hem door aan de
medespeler welRe aan jouw linker Rant zit. Dankzij Graaf Rucola wordt je nu niet gestraft voor het openen
van een graf die bezet is - nog met een staak of met een vampier. Je beurt is nadat het graf weer heb gedicht
wel over.




De vieermuizen

In plaats van het openen van een graf zoals je normaal zult doen, mag je ook één van je vieermuizen op de grafsteen
zetten. Terwijl je dit doet zeg je:” Dit graf is leeg.”

Vervolgens vraag je, één voor één aan iedere speler, of ze jou geloven.

Zodra als iemand jou uitspraak niet geloofd— maar ook als niemand twijfelt, haal je de vieermuis van de grafsteen en
open je het graf. Je hoeft de grafsteen niet om te draaien omdat de onderRant (Rleur of rat) van deze grafsteen niet
van belang is.

A) Wanneer iemand jou uitspraak niet geloofd zijn er drie mogelijkheden:
1) Het graf is inderdaad leeg
Je heb gelijk,
Consequentie: de speler die jou niet geloofde Rrijgt onmiddellijk een staak, Jij plaats een van je buitenste
vampieren in het lege graf en sluit het graf.
2) Er ligt een vampier in het graf
De speler(ster) die jou niet geloofde had gelijk,
Consequentie: deze speler(ster) pakt de vampier uit het graf en die vampier aan jou als “cadeau”.
Jij plaatst deze vampier aan de buitenzijde naast je andere vampieren.
Diegene die gelijk had mag nu een van zijn/haar vampieren welke aan de buitenRant ligt pakRen en in het
lege graf leggen jou beurt is gelijk over.
3) Er ligt een knoflook in het graf
De speler(ster) die jou niet geloofde had gelijk,
Consequentie: Je Rrijgt van de eigenaar van de Rnoflook een vampier “cadeau”
Waneer het echter een eigen Rnoflook is Krijg je van iedereen een vampier “cadeau”.
Diegene die jou niet geloofde pakt zijn Rnoflook uit het graf en plaats dan een van zijn/haar buitenste
vampieren in het lege graf.

B) Wanneer niemand twijfelt aan jou uitspraak zijn er 0ok drie mogelijkheden:
1) Het graf is inderdaad leeg
Je heb gelijk,
Consequentie: je plaatst één van je buitenste vampieren in het lege graf.
2) Er ligt een vampier in het graf
Je hebt geen gelijk, maar je heb met succes een deken over de ogen van de andere spelers weten te leggen.
Consequentie: pak de vampier uit het graf en geef deze als een “cadeau” aan een van je mede spelers.
Vervolgens plaats je een van jou buitenste vampieren in het lege graf.
3) Er ligt een knoflook in het graf
Je hebt heel goed gebluft.

Consequentie: Geef de Rnoflook terug aan de eigenaar en plaats een van jou buitenste vampieren in het lege

graf.

Plaats de gebruikte vleermuis terug in de doos van het spell Iedere vieermuis mag maar 1x tijdens het spel worden

gebruikt.

Aan het einde van het spel sluit je alle open graven. Degene die links van jou zit verder.

Einde van het spel
Het is afgelopen wanneer een speler(ster) al zijn/haar vampieren in de graven heeft weten te leggen of heeft weg
gegeven aan een mede speler(ster)liggen

Veel gevraagde vragen:

- Ik open een graf waar Graaf Rucola of een van mijn vleermuizen op staat. Wanneer ik de steen omdraai staat er
een rat op. Veroorzaakt dit dan een "rattenplaag”?

Nee, want in beide gevallen is het niet belangrijR wat op de onderkant staat.

- May ik een graf openen waar Graaf Rucola op staat tijdens een “rattenplaag”?
Nee- zelfs niet als de Rolom voor jou staat en de Graaf heeft het graf voor jou gereserveerd.




